درسی متفاوت از عاشورا؛
روزی که همه پاکبان شدند
در کشور ایران و به تبعه آن شهر بندرعباس در طول سال مراسمات ملی و مذهبی زیادی برگزار می شود و مردم را در خیابان ها دور هم جمع می کند.
در کشور ایران و به تبعه آن شهر بندرعباس در طول سال مراسمات ملی و مذهبی زیادی برگزار می شود و مردم را در خیابان ها دور هم جمع می کند. در این گونه مراسمات معمولا شهروندان نذری های خود را به کنار خیابان می آورند و در بین حاضرین و عابرین توزیع می کنند.
این کار ناخواسته یک مشکل اساسی را در شهر ایجاد می کند و آن تولید فراوانی زباله است که از ظروف نذری و مواد زائد تولید می شود.
اما عاشورای امسال با همکاری شهرداری بندرعباس و برخی نهادهای مردم نهاد تجربه ای متفاوت رقم خورد، بطوری که مردم در این روز علی رغم گرمای هوا با کیسه های زباله و دست کش های که در اختیار آنان قرار گرفت خودشان زباله را جمع آوری کردند.
مشارکت شهروندان کلید موفقیت در پاکی شهر
یکی از مهمترین راه های مشارکت مردم در مدیریت امور شهری فرهنگ سازی است که این موضوع در روز عاشورا به خوبی ثابت شد. زمانی می توان شهری پاک و پاکیزه و عاری از زباله داشت که مردم خود در زمینه جمع آوری زباله و کاهش آن نقشی مستقیم داشته باشند و به معنای واقعی خود را یک پاکبان بدانند. لذا مشارکت مردم در تصمیم گیری ها و جمع آوری مواد زائد و زباله در سطح شهر و افزایش آگاهی و تغییر نگرش و رفتار آنان در این زمینه یک کلید موفقیت برای شهر به شمار می رود.
مدیریت زباله در کشورهای جهان
شاید بتوان گفت که داستان دفن و محو زبالهها دیگر در جهان مدرن به پایان رسیده و راهی جز بازیافت آن باقی نمانده است. با پیشرفت تکنولوژی بازیافت، بازیافت صنعتی زبالهها به مهمترین چالش زیست محیطی و انسانی روزگار ما تبدیل شده که کشورهای مختلف رویههای متفاوتی را برای آن در پیش گرفتهاند.
60 درصد زبالههای خانگی بریتانیا قابل بازیافت یا تغییر کاربری است اما در انگلیس تنها 17.7 درصد زبالهها بازیافت میشوند و 78 درصد آن دفن میشوند. این در شرایطی است که روزانه بیش از 5.3 میلیون تن زباله در جهان تولید میشود که ایرانیها با میانگین سرانه روزانه 700 گرم، ۴۰هزار تن زباله در روز تولید میکنند.
این در حالی است که آلمانیها روزانه ۹۰هزار تن تولید زباله دارند، که در نگاه نخست فاجعه بار بهنظر میرسد. اما در کشورهای توسعه یافتهای همچون آلمان ۸۰ درصد از زبالهها بازیافت میشود، در حالی که در ایران کمتر از 5 درصد زباله به چرخه استفاده باز میگردد و فاجعه درست از همینجا آغاز میشود؛ زمانی که با کوهی از زباله روبهروییم و نمیدانیم چه کنیم، در حالیکه بهطور متوسط کشورهای در حال توسعه، 5 درصد سرانه تولید ناخالص ملی خود را برای خدمات مدیریت ضایعات شهری هزینه میکنند.
ژاپن 5 درصد از بودجه شهرداری را به این امر اختصاص میدهد. در مالزی 70 درصد، در هند 86 درصد و در اندونزی 90 درصد هزینه مدیریت مواد زائد جامد شهری صرف جمع آوری ضایعات میشود. از سوی دیگر در کشورهای توسعه یافته خدمات جمعآوری محصولات قابل بازیافت بسیار بالاست و تاسیسات فراوری و بازیافت، بسیار پیشرفته و بازار محصولات بازیافتی، بسیار گسترده است. در همین حال روشهای عملی شده برای کاهش آسیبی که زبالهها به سلامت و محیط وارد میکنند کاملا" شناخته شده هستند. در این میان اتحادیه اروپا همواره روی 4 اصل کاهش مواد اولیه، استفاده دوباره از تولیدات، بازیافت و احیای انرژی البته با همکاری شهروندان تاکید میکند.
در آمریکا تلاشها برای کاهش زبالههای خانگی و تجاری زیر نظر آژانس محافظت از محیط زیست آمریکا (EPA) انجام میشود. آمریکاییها 28 درصد زبالههای خود را بازیافت میکنند که این میزان در 15 سال گذشته تقریباً 2 برابر شده است. بازیافت انواع خاصی از زبالهها در این کشور افزایش بیشتری داشته است به طوریکه 42 درصد زبالههای کاغذی، 40 درصد بطریهای پلاستیکی نوشابههای غیر الکلی، 55 درصد قوطیهای آلومینیومی نوشیدنیها و 57 درصد بسته بندیهای استیل با همکاری شهروندان این کشور بازیافت میشوند.
پاکبان شویم تا کمر پاکبانان شهرمان کمتر خم شود
همه کسانی که به عنوان پاکبان در شهر 24 ساعته وظیفه نظافت و جمع آوری شهر را برعهده جزیی از خانواده های ما و فرزندان، برادارن و پدران ما هستند. بیاییم همانند روز عاشورا، با ریختن زباله کمتر و مشارکت و همراهی در جمع آوری آن نه تنها الگویی برای دیگر شهرها شویم، بلکه اجازه ندهیم کمر پاکبان شهر برای برداشتن زباله ها خم شود. مطمئنا" کاهش هزینه های جمع آوری زباله در سطح شهر علاوه بر زیبایی و پاکیزگی آن زمینه رشد و توسعه دیگر بخش ها را فراهم می کند.
نظر دهید